Click
Here

Top Bank Coaching in Mumbai

Feedback:

Top Bank Coaching in Mumbai

Top Bank Coaching in Mumbai

Upcoming Government Exams 2020-21

Everybody thinks of getting Govt. Job but a few just make it. A lot many candidates are unable to crack Govt. Jobs exam due to a lack of information about the exam notifications. We at IBT want to aware of everyone about upcoming Govt. Jobs in the year 2020-21. Here’s the exhaustive list of all the upcoming bank exams in the year 2020-21:

IBPS BANK EXAMS
IBPS PO  Pre Exam:
3rd, 4th, 10th Oct 2020Mains Exam:
21 Nov 2020
Notification Date:
Aug 2020Registration Dates:
Aug 2020
IBPS CLERK   Pre Exam:
12th, 13th and 19th Dec 2020Mains Exam:
19 Jan 2020
Notification Date:
Sep 2020Registration Dates:
Sep 2020
IBPS SO  Pre Exam:
28th,  29th Dec 19Mains Exam:
25th January 2020
Notification Date:
5th Nov 2019Registration Dates:
6th to 26th Nov 2019
IBPS RRB Pre Exam
Officer Scale I:
1st, 2nd, 8th, 9th, 16th Aug 2020Office Assistant:
1st, 2nd, 8th, 9th, 16th Aug 2020Main Exam: 
Single Officers (II & III):
13 Sep 2020
Office Assistant:
19 Sep 2020
Officer Scale I:
19 Sep 2020
Notification Date:
June 2020Registration Dates:
June 2020
SBI BANK EXAMS
SBI PO   Pre Exam:
June 2020Mains Exam:
August 2020
Notification Date:
April 2020Registration Dates:
April 2020
SBI CLERK Pre Exam:
February/March 2020Mains Exam:
19 April 2020
Notification Date:
2nd January 2020Registration Dates:
3rd to 26th January 2019
RBI BANK EXAMS
RBI GRADE B  Phase I:
9th Nov 2019Phase II:
1st and 2nd Dec 2019
Notification Date:
20th Sep 2019Registration Dates:
21st to 11th Sep 2019
RBI ASSISTANT  Pre Exam:
14 & 15 February 2020Mains Exam:
March 2020
Notification Date:
23rd December 2019 to 16th January 2020Registration Dates:
23rd December 2019 to 16th January 2020

Q. Which are the top Bank Exams in 2020?

Ans1. Banks generally release their vacancies for the posts of Probationary Officer (PO), Specialist Officer (SO) and clerk. In 2020, following top bank exam vacancies will be released of SBI PO, SBI clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS SO, RBI Grade B & RBI Assistant.

Q. What is the eligibility for bank PO?

EDUCATIONAL ELIGIBILITY: A Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.
AGE ELIGIBILTY: A candidate must be 21-30 years of age (Age relaxation of 5 years is given to candidates belonging to SC and ST. The candidates belonging to OBC categories are given an age relaxation of 3 years. The ex-servicemen and the candidates holding Jammu and Kashmir quota are also given an age relaxation of 5 years).

Q.What qualification is needed for a bank P.O. job?

Ans. A candidate appearing for Bank PO exam needs a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q. What is the age limit for bank PO exams?

Ans. To apply for Bank PO exam, a candidate must be 21-30 years of age. Age relaxation of 5 years is provided to candidates belonging to SC and ST.The candidates of OBC categories are given an age relaxation of 3 years.The ex-servicemen and the candidates having Jammu and Kashmir quota are also given an age relaxation of 5 years.

Q5. What are eligibility criteria for IBPS PO?

Ans5.EDUCATION: A candidate must have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

AGE:

  • A candidate must be 21-30 years of age.
  • Age relaxation of 5 years is given to candidates belonging to SC and ST.
  • The candidates belonging to OBC categories are given an age relaxation of 3 years.
  • The ex-servicemen and the candidates holding Jammu and Kashmir quota are also given an age relaxation of 5 years.

Q6. What are the eligibility criteria for SBI PO?

Ans6.A candidate appearing for SBI PO must be 21-30 years of age.Age relaxation of 5 years is given to those candidates who belong to SC and ST.The candidates belonging to OBC categories are given an age relaxation of 3 years.The ex-servicemen and the candidates holding Jammu and Kashmir quota are also provided an age relaxation of 5 years.A Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q7. Is 60% necessary in graduation to become a bank PO?

Ans7. No, 60% in graduation is not necessary to appear for IBPS or SBI PO exams. But RBI Grade B demands at least 60% marks in aggregate for all semester/ years (50% for SC/ ST/ PWD) or an equivalent grade in Bachelor’s degree.

Q8. Is a B.Tech student eligible for bank exams?

Ans8. Yes, a B.Tech student is eligible for bank exam. Even banks particularly provide Specialist Officer (SO) vacancies for the B.Tech graduates.

Q9. What percentage is required in graduation for the IBPS exam?

Ans9. Percentage in graduation is not considered in the eligibility criteria for IBPS exams. A candidate only needs to have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q10. What is the minimum percentage required in graduation for SBI PO?

Ans10. Percentage in graduation is not considered in the eligibility criteria for SBI PO exam. A candidate just needs to have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q11. I have less than 60% marks in Bachelors, am I eligible for IBPS PO?

Ans11. Yes, you are eligible for the IBPS PO exam. IBPS PO exam doesn’t demand any minimum percentage. So, don’t worry and do your preparation enthusiastically.

Q12. Can a B.Sc graduate apply for bank exams?

Ans12. Yes, a B.Sc graduate can apply for bank exam. To appear in Bank PO and Clerk exams, you just need to have a graduation degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q13. What is the minimum percentage required in 12th for SBI PO?

Ans13. The SBI PO official notification states nothing about the minimum percentage in class 12th. A candidate needs to have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government to appear in SBI PO exam.

Q14. Can a BA student apply for the bank exam?

Ans14. Yes, a BA student can apply for the bank exam. All the candidates having a Graduate Degree in any discipline from a recognized University is eligible for bank exam.

Q15. Is a final year student eligible for SBI PO exam?

Ans15. Final year candidates are also eligible to apply, however, they can only apply provisionally. SBI‘s official notification specifies a date before which the student in final year have to produce his/her passing mark sheet or proof of passing the graduation exam.

Q16. How many attempts are in the IBPS PO?

Ans16. No attempts are counted in the IBPS PO exam. Candidates don’t need to worry about the attempts for the exam. Just prepare for the exam without any tension.

Why choose us?

Top Bank Coaching in Mumbai

The Prayas India is into high quality LLB LAW Coaching Classes in Mumbai and prepares the candidates with interactive study material and well-researched practice sessions that helps them to get select for their dream post. We believe in having updated syllabus and teaching methodology that helps us in planning an effective course for our aspirants.

Visit our Website for more information